Compartir:
Noticias

Impulsen a Can Ruti un nou tractament contra l’esclerosi múltiple

SALUT NOU TRACTAMENT

Un equip d’investigadors de Can Ruti ha ideat i desenvolupat un producte cel·lular que reprograma el sistema immunitari dels pacients amb esclerosi múltiple (EM) per frenar l’avanç d’aquesta malaltia, actualment sense cura. El nou tractament consisteix en evitar que les defenses del cos destrueixin la mielina, una capa de proteïnes i greixos que envolta el teixit nerviós del cervell, el nervi òptic i la medul·la espinal, fet que fa que no es transmetin correctament els estímuls nerviosos i que es produeixin problemes de força, sensibilitat, equilibri o visió. Per aconseguir-ho, els investigadors han extret cèl·lules de la sang del pacient mateix, les han tractat al laboratori amb vitamina D3 i les han introduït de nou en el malalt. Els assajos han demostrat que aquestes cèl·lules dendrítiques reeducades ajuden a frenar l’atac a la mielina i eviten així la progressió de la malaltia.

Actualment s’utilitzen tractaments immunosupressors per frenar l’avenç de l’esclerosi múltiple que, tot i ser eficaços, també ataquen el sistema immunitari en el seu conjunt sense discriminar cèl·lules malaltes de sanes. El nou tractament, doncs, podria tenir menys efectes secundaris i garantir una millor seguretat per al pacient.

El tractament es va començar a desenvolupar el 2007. En una primera fase, el grup d’investigadors va analitzar el tractament en cultius cel·lulars in vitro (amb cèl·lules de pacients) i en models animals de la malaltia, amb resultats molt positius. Per dur a terme aquests estudis preclínics, van comptar amb el finançament d’agències competitives com ara l’Instituto de Salud Carlos III, l’agència AGAUR i fundacions de suport a la recerca com La Marató de TV3 o Salud 2000. També han tingut el suport d’agències internacionals com la belga IWT_TMB o la European Cooperation in Science and Technology (COST).

L’assaig clínic a l’horitzó

La teràpia cel·lular desenvolupada a Can Ruti compleix tots els requisits per ser assajada en pacients i ha estat recentment aprovada per l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios. Actualment, el grup d’investigació busca finançament per iniciar l’assaig clínic al més aviat possible. A més, es tracta del primer assaig multicèntric en aquesta matèria, en el qual investigadors de l’Hospital Universitari d’Anvers (UZA, Bèlgica) i la Clínica Universidad de Navarra tractaran els seus pacients amb aquest mateix producte cel·lular per contrastar resultats.

Últimos posts

Menú